Hellende daken

Hellende daken bestaan in allerlei vormen en maten. Voor elke stijl is er wel een ideale dakbedekking of het nu gaat om een klassieke of moderne woning. De keuze is hier dan ook erg uitgebreid; pannen, tegelpannen, leien, natuurleien of een metalen dakbedekking. Allemaal bieden ze een ideale bescherming tegen regen, wind en andere extreme weersomstandigheden.

PANNEN

Pannen zijn zonder twijfel de meest voorkomende dakbedekking in België. Ze worden al honderden jaren gebruikt en hebben intussen hun nut al goed bewezen. Wij gebruiken overwegend dakpannen van Koramic omdat ze al jaren een vaste waarde zijn in de dakdekkerswereld met kwaliteitsvolle producten. Denk bijvoorbeeld aan de typische Pottelberg die na al die jaren onveranderd is gebleven. Bij eventuele stormschade is deze pan nog steeds te verkrijgen op de markt terwijl een andere fabrikant zijn productielijn misschien al jaren heeft stopgezet. Het staat de klant natuurlijk vrij om eender welk type dakpan te kiezen. Bij de keuze van een dakpan is het soms belangrijk om de omgeving in acht te nemen. In een bosrijke omgeving kan je beter opteren voor een pan met gladde afwerking. Op een glad oppervlak heeft mos- en algenvorming immers minder kans. Of het nu gaat om kleur, grootte of vorm, een dakpan biedt voor ieder wat wils. Een typisch rode gegolfde pan staat nooit verkeerd op een klassieke woning, terwijl een platte antraciet pan gegeerd is op het moderne dak.

5A-Pottelberg-44-rood/slider

TEGELPANNEN

Een tegelpan is een kleinere variant van de kleidakpan. Het stramien ervan is te vergelijken met dat van een lei. Bij renovaties moet er rekening gehouden worden met het hoge gewicht van tegelpannen. De bestaande dakstructuur moet dit gewicht immers kunnen dragen.

LEIEN

Voor een strakker uitzicht kan je altijd kiezen voor leien. Die zijn niet alleen duurzaam, het gladde oppervlak maakt dat ze onderhoudsvrij zijn. Dankzij de verschillende maten en kleuren kan je het uitzicht van je dak naar jouw wens bepalen. Dit maakt leien dan ook uitermate geschikt voor zowel nieuwbouw en renovatie.

NATUURLEIEN

Natuurleien geven een natuurlijke uitstraling aan je dak. Ideaal voor gebouwen met karakter.

ISOLATIE

Om een hellend dak te isoleren zijn twee manieren mogelijk; tussen de dakstructuur of bovenop de dakstructuur (sarkingdak). Bij het isoleren tussen de dakstructuur wordt meestal gebruik gemaakt van minerale wol. Hierbij wordt langs binnen de isolatie tussen de spanten of kepers geplaatst. Bij het sarkingdak wordt isolatie bovenop de dakstructuur geplaatst. De harde isolatieplaten worden op hun plaats gehouden door middel van houten latten die –door de isolatie- in de draagstructuur worden gevezen. Wanneer er bij een renovatie afgewerkte kamers zijn onder het hellend dak is dit een uitstekende manier op te isoleren.

Comments are closed.